De Citit : Interviuri

Alexandru Solomon, in EXCLUSIVITATE pentru Catavencu

| 15 decembrie

Cu greu l-am convins pe Alexandru Solomon sa-mi dea interviu. Nu a vrut in niciun fel sa asocieze taraboiul politic cu difuzarea si publicitatea noului sau film despre capitalistii romani. Mi-a dat totusi interviu. Iata-l.
Voiculescu, Vîntu, Patriciu, Diaconescu, oho, şi-o groază de alţi băieţi cu bani sînt vedetele filmului «Capitalism. Reţeta noastră», difuzat pe Arte, în timpul alegerilor. Vă amintiţi ce ecouri au fost. Ce citări deşucheate, anapoda a stîrnit filmul. Era campanie, nu? Solomon povesteşte acum calm despre un film care face toţi banii.
Reporter: Nu te-au dat dracului că-i iei tu la întrebări?

Alexandru Solomon: Nu. Le-am spus ce vreau să fac şi că îl convoc pe Ceauşescu să ne ia pulsul după 20 de ani. Că nu vreau să fac doar un interviu, ci aş vrea să îi pot însoţi în ceea ce fac ei – la birou, în fabrici şi uzine, eventual în activitatea politică – dacă o au, şi-acasă. Le-am spus că, teoretic, capitalismul e o chestie invizibilă, ori eu m-am încăpăţînat să o filmez. Ba da, mă întrebau ceva în mod repetat: cine mai apare alături de ei.

Rep.: Eşti adeptul teoriei lui Brucan cu securiştii de rang doi ajunşi în frunte?
A.S.: De cînd a scris Brucan cartea lui despre milionari, lucrurile s-au complicat mult mai tare. Am citit tot felul de texte despre cum s-a petrecut tranziţia în alte ţări, comparativ cu Romînia. La noi s-a pornit de la foarte de jos ; pe o scară întocmită de Banca Mondială, aici gradul de liberalizare în 1989 era 0. Ori în Ungaria şi Polonia exista o economie paralelă încă din anii 80, pe lîngă faptul că aveau o societate civilă vioaie, activă, care a putut să preia frînele, măcar parţial. Am avut un start prost. şi capitalismul s-a făcut cu vechile structuri, altele nu erau. S-a făcut şi cu vechile metehne, specifice comunismului balcanic. Asta explică şi de ce nici cealaltă teorie a lui Brucan – profeţia celor 20 de ani – mult mai populară, nu s-a verificat. Cu alte cuvinte, n-am ieşit din rahat. N-am teorii, doar dezamăgiri.
Rep.: Care-i filosofia banilor lor?
A.S.: Vor să schimbe lumea. Sau vor să se distreze. Sau şi una şi alta.
Rep.: Stiu să mintă? Naivi sînt?

A.S.: În general, sunt cu toţii oameni care au mare experienţă publică, de media. Sunt oameni antrenaţi, cu o carismă îndelung exersată (nu glumesc). Dar sînt şi oameni foarte orgolioşi.
CITESTE MAI DEPARTE PE VOXPUBLICA.RO interviul realizat de EUGEN ISTODOR.