De Citit : Cărți

Ultimul roman al lui Vladimir Nabokov, lansat la Targul de Carte de la Londra

| 24 aprilie

Lansarea romanului "The Original of Laura" al Vladimir Nobokov, autorul controversatei "Lolita", se numara printre cele mai asteptate evenimente ale Targului de Carte de la Londra, semnaleaza NewsIn.
Inainte sa moara, Nabokov si-a rugat sotia sa arda manuscrisul, insa, aceasta nu i-a indeplinit dorinta. Ulterior, fiul celebrului scriitor de origine rusa, Dimitri, a pastrat manuscrisul intr-o banca elvetiana.

Scris in 1977, "The Original of Laura" a aparut la prestigioasa editura britanica Penguin, dupa 20 de ani in care Dimitri Nabokov a refuzat constant publicarea manuscrisului de 138 de pagini, neterminat de scriitor. In cele din urma, Alexis Kirschbaum, editor la Penguin, a reusit sa obtina acordul de publicare, la capatul a trei zile de negocieri. "The Original of Laura" se inscrie in stilul lui Nabokov, dupa cum o descrie Kirschbaum, "interesandu-se de psihologie, de ce semnifica ura de sine si dorinta de a disparea".

Odata cu aparitia cartii, Penguin va incepe reeditarea operelor "listei negre" a lui Nabokov, carti care trateaza copilaria si iubirile de tinerete, poeme inedite si epistole pe care scriitorul le-a trimis sotiei sale, Vera.

In Romania, Editura Polirom a inceput sa publice integrala operei lui Nabokov, "The Original of Laura" urmand sa apara, cel mai probabil, in vara acestui an.

Fiul lui Nabokov spune despre roman ca este unul captivant, original si mai degraba socant decat placut, in unele pasaje, scrie cotidianul britanic The Independent. Eroul cartii, Philip Wild, un academician gras si urat, dar cu o minte sclipitoare, se casatoreste cu o femeie care seamana cu o iubire mai veche si ajunge sa se gandeasca la sinucidere.

Unii critici literari sustin ca "The Original Of Laura" ar fi mult mai explicit, in plan sexual, decat "Lolita", cel mai cunoscut roman al lui Nabokov. La aparitia sa, in 1955, "Lolita" a scandalizat intreaga lume literara, din cauza ca prezenta povestea de dragoste dintre un barbat de varsta mijlocie si o minora. sursa: NewsIn.

The Original of Laura

Editura Polirom

Vladimir Nobokov