De Citit : Editoriale

Amestecate…

| 28 iulie

…si apoi la lume date

Andrei Oisteanu, Narcotice in cultura romana, Editura Polirom. Stiam, de exemplu, ca Eminescu facea abuz de cafea si tutun, care functionau ca niste excitante suplimentare pentru mintea sa si asa supraexcitata, dar nu stiam ca dupa ce s-a imbolnavit, dr. Alexandru Sutu l-a tratat pe poet cu morfina si cloral. Acesta din urma era un somnifer recent descoperit si care, prost administrat, iti putea accentua nebunia. Asa se pare ca a patit Nietzsche, care a fost tratat la randul sau, tot cu cloral. O carte exceptionala, cu un subiect despre care sub comunisti era interzis sa vorbesti.

Dan-Silviu Boerescu, Catalin Paduraru si Florica Bud, Mancaruri de altadata, vinuri si vechi bauturi romanesti, Editura Lifestyle, Grupul Editorial Trei. Autorii au adunat diverse retete din carti de bucate uitate si din reviste si ziare interbelice. Iata o reteta de supa cu visine, tocmai buna pe caldurile astea: „Fructele se fierb in apa, se dau pe strecuratoare, iar zeama se ingroasa cu smantana si faina; se adauga sare si un pic de zahar. Se serveste rece in cesti.“ Reteta a fost culeasa dintr-o carte de bucate care se cheama Bucataria in timp de razboi.

Jan Yager, Cand prietenii te ranesc, Editura Trei, colectia Psihologie practica, traducere din engleza de Elena Maresi. Cartea trateaza subiecte precum: „Poate fi salvata aceasta prietenie?“, „Cand si cum sa ii pui capat prieteniei“, „Cum sa detectezi persoanele care te pot rani inainte ca ele sa-ti devina prieteni“, „Prietenia la serviciu“, „Cum sa gasesti prieteni buni“… Autoarea este specialista in relatii interumane.