De Citit : Editoriale

Cu cititorul la psihiatru

| 11 august

Si americanii citesc.

Americanii, e lucru cunoscut, sunt oameni practici, nu fac nimic fara un folos, oricat de mic o fi el. Asta se intampla si cand citesc: in ochii lor cele mai bune carti sunt alea din care inveti ceva. Asa se face ca romanele psihiatrului Irvin D. Yalom au mare succes:
Irvin D. Yalom, Solutia Schopenhauer, Editura Vellant, traducere din limba engleza si note de Ciprian Siulea. Un psihiatru celebru, in varsta de 65 de ani, Julius Hertzfeld, afla, in urma unui control medical de rutina, ca mai are de trait un singur an. Un melanom de pe spate se hotarase sa intre in metastaza. Cateva zile e bulversat de veste, dar isi revine rapid dupa ce reciteste „Asa grait-a Zarathustra“, celebra carte a lui Nietzsche si se hotaraste sa-si traiasca anul care i-a mai ramas ca un om perfect sanatos. Simte totusi nevoia sa rasfoiasca dosarele vechilor pacienti pentru a-si rememora viata. Din dosare scoate capul un anume Philip Slate, un dependent de sex, pe care nu reusise sa-l vindece. Il contacteaza si afla ca respectivul s-a facut bine singur, dupa ce l-a citit pe Schopenhauer. In acest moment romanul incepe…

Irvin D. Yalom, Plansul lui Nietzsche, Editura Humanitas, colectia Raftul Denisei, traducere din engleza de Luana Schidu. Din acest roman puteti afla o multime de lucruri foarte interesante, chiar daca nu sunt neaparat utile cititorului. Nu strica insa sa stii ca Nietzsche suferea de niste migrene teribile, dar ca a murit din cauza unui sifilis tertiar. Sau ca a fost indragostit de o femeie data dracului, Lou Andreas – Salomé. Actiunea romanului are loc la Viena, asa ca va veti familiariza cu Viena sfarsitului de secol XIX.