De Citit : Editoriale

Dictatorul, democratul corupt si fraierii de rand

| 23 februarie

Marfa occidentala cea mai vanduta este democratia. Marfa de vitrina, ieftina si cu ambalaj multicolor, pentru parliti.

Democratia e buna la toate. Mai ales ca subiect de vorbe frumoase prin reviste si de batut apa-n piua prin parlamente si alte forumuri. Dar si ca paravan pentru business din cel mai cinic. Ciobanii turmelor occidentale normalizate, democratizate, trase pe calapodul societatii de consum, se prefac a nu observa ca dictatorii lumii sunt la antipodul principiilor democratice. Si le vand arme si masini de lux, cumpara de la ei petrol si materii prime, le folosesc mana de lucru ieftina, fac impreuna speculatii imobiliare… si isi trag, si unii si altii, comisioane grase!

Prin Europa, nimeni nu bagase de seama, pasamite, ca Ben Ali era un dictator si ca Mubarak pastorea un regim totalitar la umbra piramidelor. Turismul se invartea bine mersi si in Tunisia, si in Egipt, islamistii erau tinuti departe de viata politica, iar dictatura egipteana mentinea, pe bani americani, pacea cu Israelul. Numai ca, iata, o parte din prostime s-a trezit, tinerii mai ales, si au cerut sa se aplice si la ei faimosul model democratic occidental.

Tinerii din tarile arabo-musulmane au folosit noua tehnologie informationala, reusind sa scape de cenzura, unii dintre ei s-au sacrificat dandu-si foc in public, au iesit cu mainile goale in fata scuturilor, a maciucilor si a tunurilor cu apa livrate pe bani frumosi de occidentali, si au reusit sa miste societatea, au declansat revolta populara.

Ben Ali a cazut, Mubarak a cazut, revolta s-a intins in Libia, Yemen, Bahrein, si incearca sa-si faca drum in Algeria si Maroc. Iar liderii politici occidentali sunt amorfi si debusolati, ei nu mai pot ascunde faptul ca au fost partasi la minciuna generalizata.