De Citit : Editoriale

Doua romane cu poveste

| 17 iunie

Despre legionari si transfugi.

Dinu Pillat, Asteptand ceasul de apoi, Editura Humanitas, prefata de Gabriel Liiceanu, editie ingrijita de Monica Pillat.
Romanul acesta are o poveste trista si incurcata. In vara anului 1948, scriitorul Dinu Pillat (1921-1975, fiul lui Ion Pillat) se retrage la mosia de la Miorcani pentru a scrie un roman. Era deja autorul a altor doua, Tinerete ciudata (1943) si Moartea cotidiana (1946), bine primite de critica vremii. Acum insa planul lui era mult mai ambitios, dorea sa scrie un roman cu si despre legionari. Nu fusese legionar, dar se documentase serios in ceea ce priveste miscarea legionara. Dupa trei luni termina o prima versiune a romanului, pe care o da la citit mentorilor sai Calinescu si Vianu. Cei doi primesc cu rezerve romanul. Apoi, versiunea definitiva este oferita spre lectura mai multor prieteni si cunoscuti. Cum romanul se ocupa de un subiect tabu in epoca, autorul este arestat in 1959 si, dupa el, majoritatea celor care il citisera, Dinu Pillat este condamnat la 25 de ani de munca silnica si cele doua copii ale romanului sunt confiscate si facute pierdute de catre Securitate. Dupa 51 de ani, o cercetatoare de la CNSAS l-a gasit si l-a inapoiat familiei. Azi, Editura Humanitas ni-l ofera noua.

Radu Aldulescu, Ana Maria si ingerii, Editura Polirom.
Si acest roman are o poveste: o doamna de la Viena a trimis in februarie 2009 un e-mail pe adresa Editurii Cartea Romaneasca prin care oferea (fara nicio pretentie) povestea vietii ei zbuciumate unui prozator roman. Cel care a pus botul la aceasta oferta a fost prozatorul Radu Aldulescu. Avea si de ce! Viata acestei doamne fugita din Romania comunista era plina de aventuri aproape rocambolesti. Mariana, eroina acestui roman, avea ce povesti: trecuse printr-un viol in grup, fusese sechestrata de o banda de tigani, si-a rapit fetita de la Arad si tot asa. Romanul e scris de un prozator viguros, care stie meserie.