De Citit : Editoriale

Ecoteca

| 10 februarie

in orasul ever-green-urilor

O familie isi construieste o casa in totalitate ecologica. Fermieri americani propun alternative la sistemul alimentar industrial. Portretele unor cunoscuti activisti care au luptat si lupta pentru protectia mediului. Populatii de indigeni afectate de incalzirea globala sau de rapacitatea si indolenta firmelor multinationale. O ancheta despre cat de echitabil este comertul echitabil. Efectele consumerismului: gunoaiele din gospodarii. Cam acestea sunt subiectele documentarelor prezentate la cea de-a doua editie a festivalului Green Planet Blues desfasurat, ca si anul trecut, la Sinaia.

De ce la Sinaia, nu-mi dau seama, pentru ca este locul perfect ca acest tip de eveniment sa treaca neobservat. Singurii spectatori sunt jurnalistii, organizatorii si, in seara deschiderii, cateva notabilitati locale. N-am cunoscut pe nimeni care sa vina special la Sinaia ca sa vada aceste filme. Cei care vin la ski nu par dornici sa petreaca macar doua ore in minunata si racoroasa sala a Casinoului. Nici macar faptul ca Sinaia este o rezervatie pentru hiturile din anii 90 si ca playlist-urile din discoteci sunt aceleasi in fiecare seara nu pare sa justifice alegerea. De obicei am o problema cu filmele dedicate mediului. Sunt teziste, sustin puncte de vedere unilaterale si se marginesc la insiruirea de catastrofe si repercusiuni ale prezentei umane pe Pamant. Daca in copilarie as fi stiut ca serialul Captain Planet e rezultatul unei initiative ecologiste, nu m-as fi uitat la niciun episod.

Cu toate acestea, dupa trei zile de filme, nu mi-am putut retine un sentiment nelinistitor legat consecintele expansiunii civilizatiei occidentale. Imi doresc ca istoria umanitatii sa contina un mare proces in care in boxa acuzatilor sa fie adus omul alb. Poluarea ar fi doar unul dintre capetele de acuzare. Des­chiderea acestui proces ar aduce o reparatie simbolica tututor populatiile eliminate cu cruzime din motive religioase si economice, tuturor celor socotiti non oameni doar pentru ca nu aveau aceeasi cultura si aceeasi culoare a pielii.