De Citit : Editoriale

Internet, cenzura… libertate?!

| 10 februarie

Sistemele totalitare se lupta sa puna saua pe reteaua mondiala, resursa nesperata in Iran, speranta muribunda in Belarus.

Regimul neo-stalinist al lui Alexandre Lucasenco a inceput sa se pregateasca pentru cenzurarea totala a internetului. Ideea este, tragandu-se invataminte dupa manifestatiile care au urmat, in 2006, realegerii liderului de la Minsk, de a se anihila opozitia si orice forma de contestatie inaintea prezidentialelor din 2011. Recent, Lucasenco a semnat un decret care permite controlarea totala a internetului. Legea impune furnizorilor de acces sa pastreze informatiile referitoare la clientii lor si la serviciile de care au beneficiat acestia, pentru a le comunica, la cerere, politiei, fiscului, si altor „organe“ ale statului. Astfel, oricine intra pe site-urile opozitiei va fi usor de identificat si de supus la presiuni.

Recent, dictatorul de la Minsk a creat un „centru analitic“ insarcinat sa delimiteze cadrul infor­matiilor difuzabile pe internet. Potrivit decretului, orice furnizor de acces va fi obligat sa blocheze un site, la o simpla cerere a centrului. Formulele vagi din textul de lege permit orice abuz. Sub pretextul combaterii „activitatilor extremiste“, orice asociatie pro-Lucasenco poate cere limitarea accesului la un site. Si acesta va fi inchis, „la cererea clasei muncitoare“!

In Iran, in ciuda arestarilor, a temnitei grele, a executiilor, opozantii reusesc sa foloseasca in continuare internetul pentru a se opune regimului ultraconservator condus de ayatolahul Ali Kamenei si simbolizat de presedintele Mahmud Ahmadineajad. Pe site-uri iraniene au circulat apeluri la manifestatii de strada pentru 11 februarie, aniversarea Revolutiei islamice. Dar pana cand va ramane internetul o speranta pentru libertate?