De Citit : Editoriale

iSaorma si smartOala

| 23 noiembrie

Toata lumea gateste in Romania. Doar la televizor, e adevarat, dar initiativa trebuie laudata.
Cu cat bucatariile sunt mai colorate, aragazul mai performant, frigiderul mai economic, tigaia mai stralucitoare si veselele mai argintate, cu atat creste numarul fast food-urilor si saormeriilor. Deci ne place sa gatim doar uitandu-ne in farfuriile altora.
Sunt reviste cu retete, calendare cu prajiituri sau ciulamale, cartile zac in rastel, editurile se cearta pe Sanda Marin, fiecare televiziune de apartament sau hala are una sau mai multe emisiuni in care vedetele baga mare la ciorbe sau friptane. Ba, vedetelor, cine dracu’ ne mai distreaza daca stati toata ziua la cratita pe la televizoare?!
Teleshopping-ul e plin de litanii cu mixere, cratite destepte, cutite superinteligente si oale care fac minuni. Tu esti la un click sau la un telefon departare. Intrebarea care revine obsesiv e cine mai gateste acasa? In blocuri nu mai pute a ulei ranced, nici macar a hamsie ieftina, ca sa nu mai vorbim de eternii cartofi prajiti, acum congelati la punga. In vile nu prea mai sta nimeni, fie au canalizarea plina de rahat necomestibil, fie nu sunt locuite ca e gazul scumpic. Eventual asa, de fite, se mai face mancare in casa la sarbatori sau cand vin neamurile din provincie. In rest, cratita e tacere.
Sa revenim acum in bucataria noastra. Bifam inca o saptamana de distractii geroase. Cum n-avem cum sa ne dam peste cap prin nameti din cauza lipsei obiectului muncii, ne putem folosi de cauciucurile de iarna pentru a face slalom printre cluburi si puburi. E aniversare in B52, Fire se da cu Coma, Kulturhaus propune „debandaden“, Centrul Vechi e in flacari, din pacate uneori chiar la propriu. Totul va culmina cu petrecerile de Sf. Andrei. Vampirii si usturoiul sunt din partea casei. Uitasem, pietele financiare mondiale sunt in continuare volatile dar deja suntem obisnuiti cu ele, e la fel ca si cu raceala, inveti sa traiesti bine cu criza. Avanti popolo!