De Citit : Editoriale

Istoria nu se repeta

| 13 mai

Desi ne-am dori sa ne retraim momentele de triumf, ma tem ca istoria o va da la-ntors.

Patronul isi cuprinde fata cu mainile. Popescu isi aprinde tigara. Anastase si-o stinge. Spiridon isi priveste iubita cu speranta si deznadejde. Tony ridica privirea-n ceruri, alaturi de motociclistul care simte o oportunitate nevisata. Betivul se infunda in WC, fara nici o speranta. Agneta il priveste cu un dispret mai dispretuitor decat primul dispret, care fusese adresat lui Spiridon. Numai Virgil isi pipaie grijuliu pistoletul TT. Unde mama dracului intarzie echipajul ala?

— Nu! Asa ceva nu e cu putinta! se aude o voce venind de sus, din ceruri… Refuz cu hotarare! Autorul asta crede ca va folosi a doua oara acelasi truc, de la motociclistul ala care tace ca mortu-n papusoi!
— Dar nu tac! indrazneste depozitarul secretului particulelor elementare…
— Taci, ca taci de douaj’ de episoade! Sa vorbesti cand ti-o veni randul! Acum vorbesc eu!
— Pe Dumnezeul meu, dati-mi pusca – zice si nea Virgil, scotand complet pistolul din teaca. Sub ochii lui, barbatul cel rufos isi pierde contururile, devine transparent, ca un layer in Photoshop.
— Ce stai asa?! Nenorocitule! Stai asa!

Si incearca sa puna mana pe ultimul personaj intrat. Numai ca bratul lui vanjos trece ca prin fum si tulbura de tot infatisarea noului personaj. Din gura care se raspandeste prin aer vorbele se scurg abia perceptibil:
— Unde maaa duuuci, beeestieee…
Si gata. Stupoarea atinge dimensiuni apocaliptice… Cinci, zece, saizeci de secunde trec ca una. Popescu ridica din umeri. Numai Anastase, poetul, rosteste ca in transa:
— E cititorul nostru…
Nu a fost de acord cu figura de stil. O mai folosise o data… Exact. Tu, cititorule, ranjesti, inchizi 24-FUN si te intoarci catre chelner:
— O bere, repede.

Al dracului autor, era sa ma pacaleasca!