De Citit : Altele

Penalty

| 13 ianuarie

Exista vieti si destine paralele. De ce n-ar fi si povesti?
– Ajuungee! striga motociclistul, lovit in demnitatea lui. Si casa, deschide dracului casa! – intoarce el pistolul catre Spiridon. Tanarul barman se apropie nonsalant si apasa pe butonul sertarului. Sertarul iese cu un pocnet, de partea cealalta a tejghelei.
– Cum va spuneam, incepe nea Tomita, netulburat, intorcandu-se catre cei doi, aveam un var care n-a pierdut nimic, niciodata. Sa zic?
Anastase da din cap. Popescu inclina fruntea. Nea Tomita incepe:
– Pe varu-meu il chema Vasile. Nu ma-ntrebati de ce. De copil, ochea si strangea lucrusoarele de care nu se despartea: atisoare, ciucurei, nasturi, sarmulite. Daca i se intampla sa scape un banut pe strada, il urmarea pana-n panzele albe.
Cand era student, si-a bagat in masina de spalat cursurile ascunse intre rufe. A recuperat totul, transcriindu-le pas cu pas, cu ajutorul colegilor, al amintirilor si al unui curatitor chimic. Operatia a durat un an, adica un an dupa ce examenul se consumase. Incetul cu incetul…Fara sa scape localul din ochi, motociclistul asudat se contorsiona, iar mana lui cotrobaia adanc in sertar.
– Varu-meu ajunsese sa culeaga, dimineata, prezervativele folosite, sa le spele, apoi sa le puna, pudrate cu talc, intr-o cutiuta. Nu suporta sa le piarda! Apoi, cu timpul, a schimbat cutiuta cu o cutie ceva mai mare.
Dar raul nu era decat la inceput! Pentru ca nu se putea desparti de fostele iubite, desi se indragostea de altele. Viata lui ajunsese un chin!
– Si cum se descurca acum?
Nea Tomita face o pauza, respira adanc:
– A murit. Stupid. Dar a murit! A urmat o pauza grea de subintelesuri. Din cauza blestematei lui de manii.
Il durea o masea.
In clipa aia, banditul scoate un racnet, raschirandu-si degetele goale:
– Unde sunt banii?!