De Citit : Editoriale

Poze multe, scris putin

| 20 iulie

Despre viitorul mioritic

Dupa bacalaureat, in Capitala s-au depus aproximativ 4.000 de contestatii. S-ar fi depus mai multe, dar cei mai multi nu stiu sa scrie. Aceasta este una dintre glumele care au circulat pe Twitter cu trimitere la recentul examen de absolvire a liceului. Rezultatul il stiti: mai putin de jumatate dintre absolventii tarii au reusit sa il treaca.
In Ilfov e si mai rau: sub doi liceeni din zece au capatat si diploma de bacalaureat in aceasta vara. Spre ce societate ne indreptam? Intrebarea suna fals dramatic – de talk show la o televiziune mediocra – dar merita pusa daca inghesuim intr-o fraza realitatea: jumatate dintre adolescentii romani au dificultati reale in a citi si scrie in limba romana. Este de ajuns sa te uiti la comentariile cititorilor postate la finalul articolelor de presa online pentru a avea o imagine: majoritatea sunt agramate intr-un stil absolut hazliu.
E adevarat: limba romana este destul de grea, se invata toata viata si putini sunt cei cu adevarat infailibili la ortografie si gramatica. Insa gradul in care o cunosti se regaseste in propria capacitate intelectuala. Nu poti sa fii un geniu intr-un domeniu exact (matematica, de pilda) si sa ai dubii serioase asupra formei corecte a cuvintelor. Ma gandesc ca pentru a supravietui, presa viitorului ar putea arata precum site-ul de mare succes intre adolescenti numit 9gag.com. Adica, poze multe insotite de maximum cateva cuvinte. Nimic care sa solicite prea mult neuronul asadar, ci doar sa distreze, fara sa fie nevoie sa descifrezi sensuri relativ adanci. De asemenea, s-ar prea putea ca scriitorii si poetii – nu vor disparea, evident – sa ajunga niste exemplare sociale la fel de stranii precum campionii nationali la badminton, cunoscuti doar de un grup restrans, cvasi-ocult. Dar in definitiv de ce sa ne batem capul? Ghetoul american a rezolvat simplu problema: a inventat propria ortografie a limbii engleze, dupa cum i-a taiat capul pe locuitorii sai.