De Citit : Altele

R.A.T.B.

| 13 decembrie

Dacă sunteți din cei pe care-i „trage”, nu citiți
Exista câteva categorii de oameni disperați în autobuz, în tramvai, în metrou. Unul dintre ei este cel care te întreabă dacă cobori. Se uită în ochii tăi cu o privire imploratoare. Ai senzația că dacă-i vei da răspunsul „Nu, nu cobor”, viața să nu va mai avea nici un sens. O face câteodată pe tonul unei întrebări oarecum personale, intime, astfel încât, dacă e vreo gagică mișto, îți sună în urechi cam așa: „Coborâți? Ați vrea să coborâți?” Eu unul nu cunosc cazuri de oameni care să nu fi putut să coboare din autobuz sau din alt mijloc de transport în comun decât dacă au uitat sau au adormit. Nu l-am întâlnit încă pe cel care să-mi spună:
– Băi, frate, azi n-am putut să cobor din autobuz pentru că ăla din fața mea n-a vrut să mă lase. L-am întrebat dacă coboară la prima și mi-a spus că nu și că nici nu-mi face loc. Pur și simplu, n-am avut ce să fac. Altă categorie a disperatului din autobuz este cel care închide geamurile. Cel mai probabil a fost cândva un nepoțel bolnăvicios – din cel care dădea o limbă la o înghețată și apoi bolea două luni prin spitale cu gâlcile umflate – al unei bunici cu nările înfoiate după „curent”.
Il auzi, pe tonul ușor zeflemitor al celui care spune o axiomă matematică unui handicapat:
– Domnu’, e curent! Vă rog…, și apoi privește în jur, probabil așteptând aplauzele și recunoașterea comunității pentru spiritul de observație ieșit din comun. Oamenii nu știu, dar le-a trecut glonțul pe la ureche. Fără el umanitatea era pierdută.
Din aceeași categorie face parte femeia care spune doar atât:
– Trage! –și e foarte îngrijorată, caută rotindu-și capul că pe o turelâ un geam deschis.