De Citit : Editoriale

Romanul crizei

| 02 aprilie

sau Criza romanului.

Sadie Jones, Proscrisul, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, traducere din limba engleza de Adrian Buz. Un pusti de zece ani, eroul acestui roman, asista neputincios cum mama sa, cam betiva, se ineaca in timpul unui picnic pe malul raului. Din momentul acela devine un ciudat: se automutileaza si pana la urma da foc bisericii din satul unde locuia. Roman de debut care mi-a amintit de tinerii furiosi englezi ai anilor ’60.

Christine Angot, Rendez-vous, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, traducere din limba franceza Marieva Ionescu. Trebuie sa recunosc de la bun inceput ca n-am putut sa citesc decat vreo treizeci de pagini din acest roman. O ea, in cazul nostru autoarea, romanul fiind autofictional, cunoaste un bancher de saizeci de ani urat foc. Face amor cu el deoarece ii aminteste de taica-sau care o violase in copilarie. Pe urma cunoaste un actor.

Aldous Huxley, Geniul si zeita, Editura Polirom, traducere din limba engleza de Viorica Boitor. Cand eram tanar citeam cu placere Huxley. Acum, fie m-am acrit, fie m-am prostit, dar nu mai pot trece cu usurinta peste fraze pretentioase de genul asta: „Dumnezeu nu este fiul Memoriei; El este fiul Experientei Nemijlocite. a…a Timpul Regasit e Paradisul Pierdut, iar Timpul Pierdut inseamna Paradisul Regasit.“ Ce parere aveti?