De Citit : Editoriale

Zombi fara de birou

| 11 iunie

Libertatea aparenta a proletarului digital.

Urcam odata pe munte, in week-end, si m-am surprins ca am scos telefonul din buzunar sa verific daca nu cumva am primit vreun e-mail. Avem de-a face deja cu un sindrom, odata cu trecerea in banal a comunicatiilor mobile. Ultima moda la multinationale este ca nimeni sa nu mai aiba biroul lui: cand vii la serviciu, te asezi unde vrei si iti instalezi laptopul unde gasesti liber. Nu mai esti apreciat daca stai intepenit cu orele pe un scaun in fata computerului (un Farmville, ceva?).
Ceea ce conteaza este sa te misti, sa cauti clientul, sa vinzi, sa fii eficient. Chestie de neconceput in urma cu doar cativa ani, esti lasat sa lucrezi chiar si de acasa (in definitiv, daca ai o problema cu copilul, tot iti iei liber de la birou, nu?). Toata aceasta aparenta libertate fata de vechea organizare a muncii are insa un revers pervers: subtil, fara sa iti dai seama, ajungi sa fii tot timpul la dispozitia angajatorului („inteleg ca ti-ai scos nevasta la teatru si ai dat telefonul pe sailent, dar puteai sa te uiti macar pe meilul ala pe bleacberi…!“).
Comunicatiile mobile au trecut de la stadiul de servicii de lux la cel de utilitati (precum curentul electric) fara de care nu se mai poate si au devenit necesare (sac!) oriunde, chiar si in varf de munte. Marii producatori de automobile doteaza deja modelele de lux cu retele wireless de Internet: de ce sa viseze pasagerul cu ochii pe geam cand poate citi niste documente sosite pe net?! Ar fi o tampenie sa te revolti in fata tehnologiei, fie si pentru ca beneficiile finale sunt mult mai mari decat suma de neajunsuri. Solutia in fata acestui asalt digital, care ne aduce problemele de serviciu si in pat, si in baie, si in concediu, este destul de simpla si o stiti si voi. In definitiv, doar frica stupida ne-ar putea sili sa devenim niste zombie umblatori cu ochii permanent in smartphone.