De Citit : Interviuri

Lenti Chiriac: Unele trupe rock romanesti s-au manelizat

| 12 octombrie

Veteranul Lenti Chiriac ne spune cum fenomenul rock din Romania este in picaj maxim, ca unele trupe rock s-au manelizat si ca partea buna este ca cele mai multe concerte din Romania au iesit ca afara.
Regreta ca nu a realizat un interviu cu Freddie Mercury si marturiseste ca actorul sau preferat este Harrison Ford. Se amuza cand toti romanii se pricep la toate si ne dezvaluie ca anul viitor vor fi doua evenimente majore, cam cele mai tari pe 2011…
1. Expert al fenomenului rock + student relatii publice + pescar inrait = ???
Lenti: Relatii publice intra in categoria just for fun pe cand pescuitul este un hobby. Il practic de peste 30 de ani, merg si la concursuri si de ceva ani si scriu despre acest domeniu.
2. Pana in acest moment ai realizat peste 1500 de interviuri, exista vreo personalitate pe care ai vrea, dar nu ai reusit sa o prinzi?

Lenti: Incepand cu 1990, am realizat peste 1500 de interviuri cu trupe si muzicieni straini. Sunt asa de multi pe lista mea incat imi este dificil sa-mi aduc aminte de toti. Printre cei cu care am facut interviuri se numara Rob Halford (Judas Priest – realizat in 2004), David Coverdale (Whitesnake, interviu luat in 1997), Kirk Hammett (Metallica – in 2003), Paul Rodgers (ex. Free/Bad Company/Queen – in 98), Richard Kruspe (Rammstein – in 2004) etc. etc. Si cand spun peste 1500 de interviuri ma refer numai la titulaturi straine, nu la trupele romanesti, categorie care intra in calcul cu alte sute de interviuri. Sunt cateva nume cu care as fi vrut sa fac interviuri, dar, din pacate, nu s-a putut. Si ma refer la un interviu cu Freddie Mercury, Phil Lynott (ex. Thin Lizzy) sau Tony Iommi (Black Sabbath), de exemplu.
3. Ce se mai intampla cu fenomenul rock in Romania? Care sunt tendintele?
Lenti: Fenomenul rock in Romania este in picaj maxim. Si aici ma refer la formatii. Sunt din ce in ce mai slabe din toate punctele de vedere (exprimare, originalitate, executii, prestatie live etc.). Sunt cateva trupe care nu suna rau si care se zbat sa faca ceva serios, dar majoritatea se complac in mediocritate, iar unele in compromisuri. Noroc cu publicul care mai face ca fenomenul rock sa ramana in viata.
4. Ce ai vrut sa spui prin “manelismul i-a atins si pe rockeri”?

Lenti: Cand am afirmat manelism nu m-am gandit in primul rand la genul muzical, ci la modul in care anumite trupe sau artisti pun problema in muzica. Precum manelistii – si unele trupe canta numai pentru bani, apar la tot felul de emisiuni de divertisment si se prostesc pentru ceva bani in plus sau pentru a intra in circuitul comercial.
5. De unde vine acest negativism al rockerilor pentru tot ce nu este extreme?
Lenti: Negativismul se gaseste doar la o mica parte a rockerilor si mai exact, la cei foarte tineri care sunt axati, in general, pe fenomenul de metale grele si foarte grele. Adevarat, si publicul mai in vartsa, care asculta un alt tip de rock este si el un pic extremist pentru ca nu accepta fazele mai noi si mai grele. Aici totul depinde de gusturi si de cat esti deschis la minte.
6. Ce parere ai despre concertele rock organizate la noi? Dar despre politica de preturi?
Lenti: Despre concertele organizate la noi ti-as putea spune multe, dar pentru ca am fost implicat in ele (AC/DC, Sonisphere, Guns N Roses, Eric Clapton etc) as putea fi subiectiv. Eu cred ca in ultimii ani nivelul s-a ridicat mult, iar cele mai multe au iesit ca afara. Marea problema in Romania este legata de locatii, ca si inexistente, asa ca majoritatea organizatorilor trebuie sa faca improvizatii.
7. Ce s-a mai intamplat in cazul procesului cu Ciprian de la Spectral?
Lenti: N-a fost niciun proces. Am fost la un pas sa dau in jedacta trupa, dar pana la urma am decis sa nu fac acest pas, pentru ca nu pot sa ma cobor la un nivel atat de jos incat sa-mi pierd timpul cu o trupa frustrata si fara viitor. N-are rost sa recapitulez ce s-a intamplat la Sibiu, pentru ca, de fapt, nu s-a intamplat nimic. Un procent de 90% dintre cei care au fost in juriu (inclusiv doi nemti) au votat cu o trupa si n-a fost vorba despre niciun aranjament. Personal, n-am treaba cu nicio trupa autohtona si nu ma intereseaza cine castiga sau ce face. In juriu au fost 6 oameni, iar eu sunt responsabil de un singur vot. Daca puteam sa votez pentru patru oameni atunci se mai putea discuta pe acest subiect.
8. Ai un film preferat?
Lenti: Film preferat? Riders Of The Lost Ark, pentru ca-mi place de Harrison Ford si imi plac filmele istorice, chiar daca acesta nu este chiar unul real.
9. Ce anume te amuza cel mai mult?
Lenti: Ma amuza cand toti romanii se pricep la toate si, de fapt, nu se pricep la nimic.
10. Ce concerte rock se pregatesc pentru Romania in 2011?
Lenti: Anul viitor vor fi doua evenimente majore, cam cele mai tari pe 2011, dar deocamdata nu pot da mai multe amanunte.

Recunosc ca am fost putin dezamagit cand Lenti nu ne-a dezvaluit care sunt cele doua concerte majore din 2011, insa pe 24FUN.ro veti fi primii care afla despre ce este vorba. Si chiar de la Lenti Chiriac care, incepand de saptamana aceasta, va scrie pentru cititorii de pe 24FUN.ro.
Citeste si SABATON in Romania pentru fanii heavy power metal.
ACT in turneul MOTORACT.