De Citit : Interviuri

Mircea Baniciu despre noul album, colaborarea cu Kappl si Pasarea Colibri

| 09 noiembrie

Mircea Baniciu isi va lansa cel de-al doilea album Best of din cariera la Sala Palatului din Bucuresti, unde va sustine un concert alaturi de Ioji Kappl, Ioan Gyuri Pascu, Leo Iorga si Ana Baniciu. Spectacolul va avea loc miercuri, 10 noiembrie 2010.

Cu aceasta ocazie artistul a raspuns la cateva intrebari…

Cum v-ati hotarat sa inregistrati aceasta serie de doua albume Best OF?
Piesele au fost compuse in perioada in care am lansat seria de 4 albume solo, mai exact in inceputul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. In mod evident in 2010 posibilitatile tehnice sunt altele si atunci am dorit ca cele mai bune piese sa fie reinregistrate si reorchestrate la nivelul acestor ani.

De ce doua albume Best Of?
Am facut o selectie a pieselor pe care doream sa le punem pe un album Best Of, si pentru ca au fost cam multe, am hotarat sa facem doua. Unul cu balade, celalalt cu piesele pop-rock, mai ritmate. Este o diferenta stilistica intre ele, sunt facute pentru stari diferite. Primul este mai filozofic, contine balade, dar nu doar piese de dragoste, ci piese care datorita textului te transpun intr-o anumita stare, te fac sa te gandesti putin. Sunt piese la care eu tin foarte mult, si desi le cant mai rar in spectacole, am surpriza sa fie destul de cunoscute si cerute de public in anumite momente.
BEST OF – vol 2, este cu piesele mai ritmate, are si texte mai haioase, cum sunt Tristeti provinciale si Vara la tara (G. Topirceanu) sau Pisica Neagra. Nu puteau sa lipseasca Intoarcerea la Orient, Dealul cu dor sau Andrii Popa. As zice acestea nu lipsesc din nici un spectacol, sunt piesele de rezistenta pe care le stie si le asteapta toata lumea.

Ce se intampla cu colaborarea Baniciu & Kappl?
Deocamdata Ioji Kappl si-a asumat compozitia partii principale a operei "Mesterul Manole", si lucreaza intens la ea. Nu este gata, dar exista deja niste parti care suna foarte bine si cu siguranta o sa faca senzatie. Ne dorim ca atunci cand vom finaliza aceasta opera rock sa o prezentam intr-un spectacol oficial. Insa deocamdata, in acest spectacol Ioji Kappl va fi un prieten invitat pentru a canta impreuna o parte dintre piesele pe care le-am compus impreuna la Phoenix si care au fost prezentate mai rar in spectacole in ultima perioada. Speram sa fie o surpriza placuta pentru public faptul ca vor auzi din nou live "Dansul codrilor" sau "Pasarea Rock" si alte surprize.

Pasarea Colibri a renascut in aceasta vara, ce se va intampla cu trupa in viitorul apropiat?
Asa e, au fost o serie de 10 spectacole in care am cantat impreuna toti patru, adica "Pasarea Colibri 2000" ca sa fiu mai exact – Baniciu, Vintila, Batu si Cnejevici. Pasarea Colibri nu a avut niciodata planuri, repetitii sau proiecte de viitor, asta se stie. A fost ca o energie care ne-a adunat pe toti impreuna, cand n-a fost mai fost ne-am vazut fiecare de drumul nostru. Ne-am gandit ca ar fi frumos sa mai continuam, insa poate 2011 va aduce ceva concret in sensul asta.

Colaborati si cu alti artisti?
Am raspuns aproape tuturor invitatiilor de colaborare care mi-au placut, pentru ca imi doresc ca muzica de calitate sa iasa la suprafata si sa ii sprijin pe cei care fac incercari in acest sens. Recent m-am alaturat trupei ABRA din Timisoara pentru un album la care ei au dorit vocea mea la o buna parte dintre piese. A iesit ceva interesant, desi nu pot sa spun ca ma reprezinta. Mi-ar placea sa existe mai multe tentative de a face muzica adevarata, si mai ales in limba romana. A fost o perioada frumoasa acum cativa ani, cand erau o multime de trupe care cantau in limba romana.
Click pentru detalii spectacol si informatii bilete.