De Citit : Recomandări

Arta bacsisului pe glob: 18% in SUA, nimic in Japonia

| 05 octombrie

Cat sa ii dai baiatului de serviciu de la hotel? Dar cameristei cu care dai ochii de fiecare data cand iesi din camera? Iata cateva sfaturi si liste neoficiale de sume pe care e bine sa le lasi la hotel, la restaurant sau in taxi ori de cate ori esti intr-o calatorie in afara tarii.
Cand a ajuns in Zagreb, Croatia, Murray Nossel, un consultant in comunicatii internationale, nici n-a apucat sa scoata bine niste kuna de la bancomat, ca la hotel baiatul care i-a carat bagajele isi astepta mica recompensa. Plimbat mult prin lume, Nossel are o tactica ori de cate ori nu stie cat trebuie sa scoata din buzunar pentru servicii marunte precum acesta: "I-am zis baiatului ca as vrea sa ii dau ceva data viitoare cand il mai vad si l-am asigurat ca o sa ma uit dupa el". Imediat apoi a dat fuga la receptie sa schimbe bancnotele mari si sa ceara cateva informatii despre bacsisul ce trebuie dat in Croatia. Pentru a evita situatii putin penibile ca cea prin care a trecut Nossel, revista Forbes a stat de vorba ci o serie de calatori versati si experti intr-ale drumurilor dese pentru a oferi un mic ghid global al acestei practici.

Sa ai de fiecare data la indemana niste bani marunti de indata ce ajungi intr-o alta tara, este recomandarea pe care o face Erica Duecy, editor pentru Fodor’s. E bine, totodata sa tii banii de bacsis intr-un compartiment separat al portofelului. Da cativa bani in fiecare zi menajerei de la hotel, nu doar la finalul sejurului, sfatuieste Joe Brancatelli, un calator umblat. In Japonia, in schimb, Duecy a fost surprinsa sa nu i se accepte bacsisul: la un restaurant, un barbat a alergat dupa ea pe strada sa ii returneze cand a lasat cativa dolari pe masa.

Forbes prezinta si latura neagra a bacsisului, odata ce acesta ia forma spagii. Un jurnalist elvetian, Edward Girardet, a fost oprit in Kinshasa de un politist care i-a spus ca nu a oprit la semn si ca trebuie sa ii dea 50 de dolari. A scapat refuzand mita, la fel cum a facut-o si in Kabul, unde in schimbul unui bacsis, politistii il scuteau de verificatul bagajelor. Nici destinatiile mai civilizate nu sunt scutite de neplaceri, explica elvetianul: in marile cafenele de pe Champs-Élysées, sa nu fii surprins daca ospatarul nu-ti aduce restul.

CITESTE MAI DEPARTE pe Realitatea.net.