Totul a inceput in 1997 cand studioul Black Isle si distribuitorul Interplay au adus pe lume Fallout. Acest joc a spart toate barierele conventionale si a introdus un principiu inovator, acela de a lasa jucatorului libertate nelimitata. In universul Fallout un razboi atomic devastator a distrus aproape toate populatia Pamantului si a transformat totul intr-un desert radioactiv. In Fallout la fel ca si Fallout 2 si Fallout 3, povestea se invarte in jurul unui locuitor al Buncarului 13 (Vault 13). Aceste buncare sunt defapt niste mari orase subterane in care oamenii traiesc si asteapta trecerea radioactivitatii.
In acest RPG cu lupte turn-base jucatorul trebuie sa recupereze un chip de purificare a apei deoarece chipul Buncarului 13 s-a stricat. Astfel tu trebuie sa te aventurezi in afara buncarului, sa infrunti monstri radiocativi, oameni ostili, ratiadiile si in general o lume ostila pentru a gasi acel chip si pentru a iti gasi un loc in aceasta lume.
Totul suna frumos dar de ce este acest joc atat de bun? In comparatie cu alte jocuri, Fallout poti sa il joci de 10 ori si de tot atatea ori sa se desfasoare diferit. De cum am pus mana pe acest joc am fost fascinat de libertatea permisa. Totul depindea de mine si de alegerile mele. Ori de cate ori negocierile cadeau sau dialogurile cu Non Playing Characters ( NPC) deveneau prea lungi aveam multe alte optiuni pentru a trece peste aceste obstacole. Ce poate fi mai placut decat sa scoti o pusca si sa gauresti un NPC care nu vrea de nici o culoare sa te ajute sau sa coopereze. In caz ca nu esti genul trigger happy poti de asemenea sa furi un obiect dorit de la un NPC. Trebuie totusi sa tinem minte ca orice actiune si orice dialog ales are o repercursiune si cateodata te alegi cu un intreg oras ostil gata sa te omoare. In plus sistemul Karma din joc contabilizeaza toate faptele bune si faptele rele care le faci pe parcursul jocului si cateodata Karma se poate intoarce impotriva ta sau te poate ajuta.
Sistemul de gameplay al jocului Fallout urmareste si cresterea caracterului dupa dorinta jucatorului. La creearea unui caracter iti alegi cate puncte sa pui in niste atribute numite SPECIAL: putere, perceptie, rezistenta, carisma, inteligenta, agiltiate si noroc. In funtie de cum alege jucatorul sa puna aceste puncte in atribute el va avea de ales la fiecare crestere in nivel noi skilluri si perks. Vei putea alege intre a pune puncte in urmatoarele skilluri: arme mici, arme mari, arme energetice, lupta neinarmata, arme de apropiere (cutite, bate, sabii, etc.) si arme ce pot fi aruncate: o selectie foarte diversificata care ar trebui sa satisfaca orice jucator pus pe distrugere. In afara de aceste skilluri poti sa mai alegi intre: prim ajutor, doctor, furisat, spargere de lacate, furat, capcane, stiinta, reparatii, dialog, negot, pariuri si abilitatea de a te descurca in salbaticiune. In functie de aceste skilluri si atribute poti sa folosesti obiecte, arme si poti avea dialoguri. Pentru ca nu poti acoperi toate skilluri si toate atributele jucatorul trebuie sa aleaga foarte bine modul in care vrea sa joace Fallout: daca vrea sa treaca prin joc hacuind pe toata lumea,vorbind cu toata lumea sau pur si simplu furisandu-se si furand tot ce poate.
Posibilitatile sunt nelimitate si chiar daca initial Fallout a avut un timp limita de 500 de zile virtuale de a termina jocul, producatori au scos aceasta limita si au lasat jucatori timpul necesar sa exploreze in liniste jocul. Astfel poti sa te plimbi, sa omori, sa furi si sa gasesti aliati care sa te insoteasca prin desertul radioactiv.
Chiar daca grafica si estetica jocului lasa de dorit in anul 2009 cand a fost lansat nu a deranjat pe nimeni si daca poti trece peste grafica patratoasa si vezi partea plina a paharului: o sa descoperi un joc foarte distractiv.
Fallout 2, aparut in 1998 urmeaza cheia de succes al primului joc. Gameplay-ul si povestea respecta in principiu reteta Fallout. Schimbarile notabile din gameplay sunt diversificarea armelor si a inamicilor, aparitia Reputatiei care insoteste Karma si, spre deosebire de aceasta urmareste deciziile pe care le faci cand alegi, sau nu, sa ajuti oameni cu care te intalnesti. Astfel in scurt timp daca alegi sa frangi inimele femeilor din desertul radioactiv sau sa vinzi oameni in sclavie cu ajutorul reputatiei poti sa te alegi cu un titlu gen Gigolo sau Negustor de sclavi. De asemenea ti se da alegerea sa recrutezi NPC sau sa vinzi NPC in sclavie. Astfel Fallout 2 are o poveste potrivita mai mult pentru adulti, drogurile si prostituia avand un rol important in joc si dialogurile fiind un pic mai explicite decat in Fallout.
Partea mea favorita din Fallout 2 a fost sistemul de bataie. In acest sistem turn-base poti alege unde sa tragi si cu ajutorul skillurilor si norocului chiar sa si atingi tinta. Astfel poti alege intre brate, picioare, cap sau chiar zone mai obscure cum ar fi zona inghinala. Faptul ca poti sa nimeresti oameni sau creaturi radioactive in diverse zone cu tot felul de arme ciudate aduce un plus de amuzament in ceea ce priveste lupta turn-base care dupa un timp poate sa devina plictisitoare.
Povestea din Fallout 2 continua povestea inceputa in Fallout. In acest joc, aceasta se invarte in jurul urmasului direct al celui care a salvat Buncarul 13. Problema este din nou seceta si lipsa de apa si tu ca urmas al salvatorului esti numit “Cel Ales” si ti se da sarcina de a recupera GECK Garden of Eden Creation Kit). Acest GECK este un aparat care poate creea orase sigure pentru oameni in acest desert post apocaliptic. Astfel in acest rol de “Cel Ales” incepi misiunea cu un costum de Buncar, un PIPBoy 2000, o sticla de apa si niste bani pentru a gasi acest aparat.
Dupa cum ne-am obisnuit posibilitatile sunt nelimitate si la fel si alegerile. Cu o grafica imbunatatita si cu o diversificare sporita, acest joc duce mai departe numele Fallout cu mandrie. Cu mai multe arme, inamici, orase, alegeri si dialoguri Fallout 2 este un joc care duce mai departe ideea de libertate absoluta a jucatorului si face din acest joc un titlu de capatai in colectia oricarui fan de jocuri pe calculator.
In 2008, dupa o pauza de 10 ani apare Fallout 3 produs de Bethesda Studios si nu cum ne obisnuisem de Black Isle. Chiar daca producatorul sa schimbat calitatea jocului nu scazut. De cum a aparut, Fallout 3 a facut furori pe PC si pe console (Xbox si PlayStation 3).
Gamplay-ul jocului a pastrat traditia Fallout, insa a suferit mici modificari. Skillurile primul ajutor si doctor au fost integrate in medicina, arme de aruncat si capcane in arme explozibile si furatul in furisat. Pariuri si abilitatea de a te descurca in salbaticiune au fost scoase de tot. In rest, totul ramanand fidel retetei Fallout. Astfel putem observa ca schimbarile nu sunt semnificative. Adevaratele schimbari au fost insa facute la sistemul de lupta. In Fallout 1 si 2 ne-am obisnuit cu bataile in turn-base insa acum bataile se desfasoara in timp real cu exceptia folosirii VATS (Vault-Tec Assisted Targeting System) care cu ajutorul pauzei poti sa alegi unde sa tragi in limita punctelor de actiune.
Povestea ramane in principiu aceiasi. Dupa un razboi atomic intre SUA si China care s-a petrecut in 2077 lumea a fost distrusa si a devenit un desert radioactiv. Jucatorul intra in pielea unui locuitor al Bucarului 101 de langa Washington. Buncarul 101 a fost izolat timp de sute de ani, insa tatal jucatorului incalca legea buncarului de a nu deschide niciodata usa si arunca totul in haos. Acuzat ca ai fi complotat impreuna cu tatal tau sa incalcati aceasta lege trebuie sa iti croieste un drum afara din buncar. Odata iesit din buncar iti faci un scop din a iti gasi tatal in acest desert radioactiv. Pe parcursul acestui joc exploram o parte din Washington, care acum este cazut in ruina, locurile din apropiere Washington ului precum si metrourile din acest oras. In joc se gasesc trei factiuni importante: Brotherhood of Steel, super mutantii si Enclave. Brotherhood of Steel o sa devine pe parcursul jocului aliati de incredere in timp ce va trebui sa te lupti cu super mutantii si Enclave.
Jucatorul va trebui sa infrunte desertul radioactiv insostit de PIPBoy 3000 si cu optiunea de a avea maxim 2 NPC care sa te ajute cum ar fi Dogmeat, fidelul tau caine, si un alt NPC uman. In plus vei putea beneficia de droguri care sa te ajute pe parcursul jocului sau celebrul Stimpack care iti regenereaza viata. Insa drogurile pot creea dependenta si daca nu ai destule poti suferi de simptome ce iti fac viata mai grea in joc. De asemenea trebuie sa tii mereu un ochi pe nivelul de radiatie. Daca ai trecut de un anumit nivel poti chiar sa mori.
Un punct important din Fallout 3 este grafica. Grafica superba si sistemul de joc care in functie de ora virtuala ajusteaza clima cat mai real schimband din zi in noapte. In plus efectele si privelistea oferita de Fallout 3 ajuta la crearea unui spectacol uimitor.
Libertatea absoluta a jucatorului si optiunile diversificate de care beneficiaza creaza reteta succesului, iar Fallout 3 un joc de succes. De cand a aparut si pana acum a castigat numeroase premii fiind adesea numit jocul anului 2008. Oricine a jucat Fallout 3 poate sa ateste ca este un joc uimitor care nu te poate plictisi si te face sa umbli si sa explorezi ore in sir dupa orase, misiuni sau pur si simplu de placere.
Astfel seria Fallout este una dintre cele mai bune serii de jocuri din toate timpurile, inovand intotdeauna si reinventand genul RPG cu fiecare joc Fallout. Cu siguranta Fallout merita un loc in topul celor mai bune jocuri din toate timpurile si de asemenea un loc in colectia fiecarui fan al jocurilor pe calculator.
REVIEW INSCRIS IN CONCURSUL 2 GAME 4 FUN, ETAPA A II-A