De Citit : Reviews

The King’s Speech – drumul spre prietenie

| 27 iulie

In Anglia interbelica Ducele de York (Colin Firth) incearca sa-si depaseasca deficientele de vorbire pentru a putea sustine discursurile publice impuse de pozitia de membru al familiei regale a Marii Britanii. Desi circumstantele nu-l plasau ca viitor rege, contextul si capacitatea de care da dovada fac ca situatia sa se schimbe.

In incercarea de a isi invinge balbaiala, viitorul rege George al VI lea il intalneste pe Lionel Logue (Geoffrey Rush) un logoped renumit al vremii, dar fara diplome recunoscute.

Apropierea dintre rege si profesor parcurge cu rabdare pasii nesiguri de la inceput pana la constructia unei adevarate prietenii. Filmul trece de stereotipuri si reaminteste importanta utilitatii.

David Seidler surprinde cu finete interactiunile umane iar Tom Hoper il insoteste transformand scenele in momente clare care curg firesc.

The King’s Speech este un film despre depasirea limitelor, emotionant prin echilibru, fara dramatizari, cu personaje care impresioneaza prin consistenta.

Colin Firth reuseste un rol impozant. De la forta care ii justifica pe deplin pozitia de rege pana la balbaiala cu care se lupta totul este tratat senin fara sublinieri fortate. Iar Geoffrey Rush este tulburator prin naturaletea cu care intra in pantofii personajului.
Dincolo de abordarea atat de corecta, aproape aspra a subiectului, filmul este relaxant, cu surpinzatoare momente de comic.