Evenimente : Eveniment Online

Documentar: Lizica Codreanu – o reconstituire

La 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși, CNDB îți propune să descoperi creații mai puțin cunoscute din opera lui – cum ar fi colaborarea sa cu Lizica Codreanu, dansatoare și coregrafă și una dintre figurile feminine importante în avangarda de la începutul secolului trecut.

În 1922, Brâncuși a creat un costum de dans special pentru aceasta, a pus Gymnopediile lui Erik Satie la pickup și a invitat-o să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acțiunea, purtând de altfel un caracter privat, a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf și cremalieră, rezultând un număr de șapte imagini.

La doi ani de la moartea Lizicăi, în 1995, regizorul Cornel Mihalache și Greta Solomon reconstituie costumul creat de Brâncuși pentru ea, pornind de la cele șapte imagini. Regizorul îi propune coregrafei Vava Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul lui Brâncuși, pe muzica lui Satie. Dansul reconstruit, filmat la Poarta Sărutului, face parte din filmul documentarul realizat de regizor, dedicat lui Brâncuși.

În 2014, Vava Ștefănescu provoacă elevii Liceului de Coregrafie din București să recompună dansul Lizicăi Codreanu în spectacolul Reenacting Lizica Codreanu.
Costumele au fost recreate de Cristi Marin, fiind realizate manual. Spectacolul a avut loc pe scena Centrului Național al Dansului București.
Întreaga poveste a performance-ului rezultat din colaborarea lui Brâncuși cu Lizica Codreanu, precum și cele două reconstituiri din 1995 și 2014, sunt surprinse într-un scurt documentar, pe care vă invităm să îl vizionați cu ocazia aniversării Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Documentarul va fi disponbil în pagina evenimentului și pe site-ul CNDB, pe durata întregii Zile Naționale Constantin Brâncuși.