De Citit : Editoriale

Incurcaturi in noapte

| 16 aprilie

Asistenta are o clipa de stupoare, iar nou venita nu mai e asa sexy.

Noua aparitie pare desprinsa dintr-un romant. E pe jumatate femeie, compusa dintr-o ingramadire de moate, creme, farduri nesterse bine, rochie stramba, ciorapi de diferite culori si sclipiciuri, tricou auriu, curea lata, cu pafta rotunda, rosie, pantofi cu toc, negri. Cu rosu. E ceva sau, mai bine spus, vine de undeva. Nici un mister, simplu: noua aparitie e Zuzu, iubita sau prietena barmanului. Cum de a venit atat de repede? La fel de simplu: locuieste intr-o rulota, in camp, la doi pasi de geamuri multe. Agneta se fastaceste: aparitia cea noua nu are ochi pentru sarmul, sexapilul ei, e pe cale sa se dezlantuie, de fapt, iat-o dezlantuita.

— Ah, Spiridoane, puiule, de-astia-mi esti? Io sa dorm, da? Io sa ma fac frumoasa, da? Io sa ma odihnesc, da? Iar tu sa cotaiesti gagice de tot rahatul? Ti-o tai! Tony, unde-i satarul?

Ciudat, Spiridon o priveste cu dragoste. Boabe de roua ii rasar in gene. Ofteaza adanc, atat de adanc incat Anastase si Popescu tresar la unison. Nu e cum credeam noi! Aratarea, Zuzu, inainteaza amenintator. Numai ca Spiridon ia mainile Agnetei intr-ale sale si zice cu glas mangaios:

— A fost odata ca niciodata, de fapt au fost, ca erau trei: mama si doi copii. Cum se zice corect, cu doi sau cu trei de i?
Hm… Nu departe de aici, adica mai departisor: in Floreasca, de la Circ spre Barbu Vacarescu, pe langa Liceul Traian, unde am si facut… Mama, oh, mama lor era o fiinta ca-n povesti. Pentru ca tatal lor fusese o bestie, un monstru cu chip de om. Intr-o seara – si Spiridon lua si cea de-a doua mana a Agnetei – monstrul a intrat in camera copiilor, care era de fapt camera familiei, ca aveau o singura camera. Era beat. Beat mort. Si avea un cutit.
Mai stii?