De Citit : Editoriale

Kim Wild

| 14 februarie

Jonging

Azi am aflat ca nord-coreenii au mai facut un test nuclear. Ma rog, cand spun nord-coreenii ma refer, bineinteles, la mana de oameni care au voie sa aiba masini in tara aceea gri. Acum cateva saptamani l-am avut invitat pe reporterul atat de special Adelin Petrisor. Fusese in Coreea de Nord si ne povestea de-acolo, cat se poate povesti. Am avut din nou sentimentul acela: ignorarea propriei fericiri poate duce o lume de rapa.
Mai exact, ma gandeam la Kim Jong Un, actualul lider al republicii. Uite ce cred. Se crede ca actualul conducator al revolutiei coreene a facut scoala langa Berna, in Elvetia. Ca s-a integrat, ca era silitor, ca ii placea baschetul. Cinci ani de zile a stat intre zambete destinse de studenti occidentali. A vazut masini frumoase pe malul lacului, a vazut batrani salutandu-se voios din gradini bine ingrijite, a mancat branzeturi proaspete si s-a uitat la filme cu ochelari 3D. Fast forward.
Kim Jong Un este liderul suprem al Coreei de Nord. Casele dictatorilor comunisti sunt, asa cum am vazut si la propria noastra revolutie, niste kitch-uri oribile. Mancarea numai proaspata, din piata de branzeturi, nu e. Kim Jong se uita cu groaza pe internet si vede anuntarea premierei Skyfall sau Monsters Inc.: poate sa-si impuste zece ministri de cultura ca tot nu o sa vada filmul odata cu orice pusti din Tokyo, Bucuresti sau Denver. Trebuie sa astepte lansarea pe dvd sau sa-l vada tras in sala. Isi poate comanda cu siguranta orice costum vrea dar nu poate iesi la cumparaturi ore intregi.
Miliarde de oameni de pe planeta asta o duc, de fapt, mai bine decat Kim Jong Un. Singurul domeniu in care nu poti spune asta este capacitatea nucleara. Dar rachetele lansate au cazut in ocean, asa ca poate detona incarcaturi nucleare doar in propria tara.
Nu stiu, zau. Get a life, Kim!