De Citit : Editoriale

News from the Net

| 02 iunie

Unde mai aflam cum se invart banii pe retea, de la mic la mare si viceversa.

Francezii jucau si ei poker «on line», si pariau pe net la cursele de cai, ca toata lumea. Numai ca era ilegal. De luna trecuta au primit insa dezlegare si, odata cu ea, au aparut si diferite restrictii. Scopul oficial este acela de a proteja minorii si pe toti cei panditi de diferite forme de adictie. Sau de escroci. Neoficial, e vorba de banii pe care si-i ia statul. Operatorii de jocuri de noroc «on line» trebuie sa obtina mai intai un agrement din partea autoritatilor de la Paris. Iar pentru asta vor trebui sa-i ceara fiecarui jucator un act de identitate si un extras de cont.
Castigurile vor fi limitate. Legea nu fixeaza plafonul maxim, in schimb nou infiintata autoritate de resort, Arjel, are si aceasta sarcina. Statul francez spera ca partea lui de castig, in urma taxelor aplicate, va fi de 100 milioane de euro anual.
Cati bani aduce Google economiei americane? Daca ar fi sa dam crezare cifrelor comunicate chiar de societate, deloc putin. Intre serviciul de publicitate AdWord, motorul de cautare propriu-zis si veniturile publicitare impartite cu site-urile partenere AdSence si Google Grants, care ajuta asociatiile, Google ar fi generat 54 de miliarde de dolari pentru economia americana. In 2009, cifra de afaceri a firmei a fost de 23,6 miliarde de dolari, dintre care 47% in SUA, respectiv 11 miliarde de dolari. Daca e sa raportam aceasta suma la cele 54 miliarde de mai sus, ar reiesi ca gigantica societate a adus economiei americane de cinci ori mai mult decat a castigat in cadrul acesteia. Cert este doar ca avem de-a face cu o operatiune publicitara menita sa contrazica criticile editorilor, furnizorilor de acces si ziarelor, care afirma ca Google se imbogateste fara sa aduca mai nimic economiei americane reale…