De Citit : Interviuri

Radu Gabrea: „Vreau sa fac un film despre Ana Pauker“

| 04 septembrie

„Calatoria lui Gruber“, noul film al lui Radu Gabrea, intra incepand de vineri pe ecrane. Filmul trateaza un subiect istoric sensibil, cel al pogromului de la Iasi din 1941. Despre noua sa pelicula si despre petele negre din istoria noastra a vorbit si regizorul intr-un interviu pentru cotidianul.ro.

De ce ati simtit nevoia sa faceti acest film?

Din doua motive, foarte temeinice: unul tine de evolutia mea ca regizor. Ca cineast in formare, modelul meu a fost Andrej Wajda. „Cenusa si Diamant“ a ramas si azi reperul meu esential in istoria filmului. De aici interesul meu pentru legatura dintre individ si istorie in aproape toate, repet, in aproape toate filmele mele. De aici si interesul meu pentru o perioada a istoriei Romaniei, despre adevaruri ascunse si sistematic deformate. Pogromul de la Iasi este un model exemplar al acestui caz.

Al doilea motiv tine de conditia mea de cetatean al acestei tari, al carei destin si evolutie nu ma pot lasa indiferent.

Am fost revoltat si sunt si astazi de contributia unui numar mare, din pacate prea mare, de intelectuali romani, care au practicat si teoretizat xenofobia in general si antisemitismul in special, mergand de multe ori pana la declaratii incredibile. Cautand in literatura romana a secolului XIX informatii despre Iasiul anilor 1840-1860, pentru documentarul „Avram Goldfaden“, am descoperit texte care m-au infiorat. Descrierile lui Alecu Russo despre un targ la Iasi in jur de 1840 sunt teribile. Cand am vrut sa caut informatii istorice in „Scrisorile“ lui Ion Ghica, lipsea in toate, repet, in toate editiile pe care le-am gasit o scrisoare a acestuia. M-am interesat despre ce era vorba si am descoperit o scrisoare de un antisemitism atat de violent incat si editorilor numeroaselor editii ale cartii le-a fost atat de rusine incat au decis sa nu o publice niciodata, dupa 1945. O publicare a ei, cu o eventuala „nota explicativa“, ar fi fost procedeul firesc in orice alta cultura. La noi, nu! Si de ce? Sa ne gandim la „bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire“, vers de care nimeni pana azi nu s-a distantat.

CITESTE MAI DEPARTE interviul realizat de GABRIELA LUPU pe Cotidianul.ro.