De Citit : Reviews

Film Review: Üç maymun / Cele trei maimute

| 18 august

Pasii gresiti care duc spre prabusire – este filmul semnal de alarma al lui Nuri Bilge Ceylan. Speranta ca poti evita consecintele, ca le poti schimba printr-o stratagema este doar o iluzie, ne aminteste trioul Ebru Ceylan, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan, care semneaza scenariul filmului. Asumarea voit stramba a realitatii este judecata cu asprime in Üç maymun / Cele trei maimute.

De cate ori nu ne intrebam fiecare dintre noi daca nu am putea plati un pret mai mic? De cate ori nu speram ca printr-o intamplare fericita vom putea sa intoarcem raul in bine? Am uitat parca satisfactia de a plati pretul cerut ca rasplata a aprecierii pe care o acordam si uitam sa ne bucuram de incununarea trudei de a atinge un tel pe care ni l-am propus.

Experienta de fotograf a lui Nuri Bilge Ceylan se simte din primele cadre. Filmul vorbeste prin imagini, cadrele sunt veritabile tablouri vii. Am asistat la un miracol: fara nici un cuvant, fara nici un indiciu ajutator intelegem ce simt oamenii doar din imagini. Nuri Bilge Ceylan ajunge pana la intuitia noastra si o transforma in certitudine. Filmele mute si-ar fi dorit sa aiba un Nuri Bilge Ceylan.

De ce ne ducem existenta in conditiile de frica si incertitudine continua? Cum te poti descurca in hatisul de probleme, greutati si bucurii ispititoare? Raspunsurile sunt la fiecare dintre noi, chiar daca nu vrem sa recunoastem, sau sa le recunoastem. Linistea, bucuria cere munca, toleranta si capacitatea de a te bucura de viata din jur.

Va recomand filmul Cele trei maimute al lui Nuri Bilge Ceylan. Este o capodopera !