Exista doar 2 motive pentru care Gamer a primit 5/10 si nu mai putin la CoolRank-ul personal. Primul ar fi Gerard Butler (un actor pe care il apreciez si care pana acum a avut o rata de peste 70% de reusite ca si roluri – mi-au placut peste 70% dintre filmele in care a jucat) si al doilea ar fi incercarea firava de educare a publicului – prin expunerea acestuia la pericolul unei societati exagerat de tehnologizate si absorbite de realitatea virtuala. Mai departe de aici, daca am crezut cumva ca Mark Neveldine si Brian Taylor nu ne pot chinui mai rau decat au facut-o deja in Crank si mai ales in Crank 2: HIgh Voltage, Gamer este o dovada ca cei 2 au suficienta imaginatie. Si chiar si pentru cei care au apreciat Crank, sunt convinsa ca Gamer va oferi mult mai putin entertainment.
In the near future, you don’t live to play… you’ll play to live
Gamer se petrece intr-o realitate indepartata, lumea noastra la timpul viitor, o lume dominata de tehnologie si jocuri video. O lume in care Bill Gates a fost inlocuit de Ken Castle, creatorul unor jocuri video hibrid in care personajele sunt oameni reali. Oamenii folosesc manipularea in masa prin retelele de jocuri pe calculator, controlul mintii este deja un instrument la indemana tuturor, iar motorul acestui joc sangeros este insusi creatorul sau, miliardarul Ken Castle.
Cele 2 jocuri video care guverneaza lumea la momentul inceperii filmului sunt Society (un soi de Sims cu oameni reali in varianta total necenzurata) si Slayers (in care indivizii pot ucide cu sange rece alte personaje ale altor jucatori). Prin Society si Slayers, Ken Castle da posibilitatea milioanelor de utilizatori sa isi indeplineasca on-line si in vazul tuturor cele mai demente fantezii, folosind ca avatare fiinte umane pe care le forteaza sa lupte in acest joc pana la moarte. Avatarele acestea sunt de fapt condamnati la moarte carora li se permite eliberarea daca supravietuiesc la 30 de sesiuni de joc.
Kable (interpretat de Gerard Butler) este vedeta de necontestat a ultraviolentului joc Slayers. El este controlat de Simon, un tanar jucator cu tabieturi de rock star, care sfideaza toate regulile, reusind sa il conduca pe Kable catre victorie in fiecare infruntare saptamanala.
Despartit de familie, tinut captiv si fortat sa lupte impotriva vointei sale, acest gladiator modern este nevoit sa supravietuiasca suficient de mult pentru a putea sa invinga jocul, sa isi recapete identitatea si sa salveze omenirea de tehnologia ucigasa a lui Castle.
Who’s playing who? Who’s playing you?
Subiectul pare incitant la o prima vedere pentru iubitorii filmelor de actiune, creandu-le acestora impresia ca vor urmari un quest fascinant in demi-realitate virtuala. Ceea ce vom vedea insa in Gamer este o societate mutilata de tehnologie, o totala depravare si decadere a valorilor si moralitatii, o lume pe cale de disparitie. Subiectul pe care se mizeaza este acesta si nicidecum quest-ul lui Kable din jocul Slayers.
Cel de-al doilea plan al actiunii este acela al dorintei de reunire a familiei lui Kable. Din pacate, avem de-a face doar cu o serie de clisee – Kable pare a fi un Rambo suparat pe lume, iar finalul fericit si neverosimil este total tras de par.
Mai departe de firul narativ stil Rambo, eu una am gasit scopul educatia al filmului pe de-o parte indeplinit. Gamer reuseste sa ne scarbeasca de modul in care jocurile video ne absord total, ajutandu-ne sa ne dedublam si sa ne uitam identitatea. De asemenea, ideea controlului prin tehnologie, desi arhicunoscuta, este foarte interesant subliniata in film.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Regia este asigurata de aceiasi doi Mark Neveldine si Brian Taylor care au regizat si Crank si Crank 2: High Voltage. Daca standardul cu care le comparam opera sunt performantele lor anterioare, ei bine se ridica la nivelul asteptarilor. In alte sisteme de referinta mai generale, as putea spune ca ii gasesc usor zgomotosi si lipsiti de focus in ilustrarea actiunii. La fel ca si la Crank si Crank 2, cei 2 regizori sunt responsabili si de scenariul Gamer.
Gerard Butler a fost probabil ales pentru rata uimitoare de succes de care se bucura atat in randurile publicului masculin, cat si in randurile publicului feminin. Din pacate, Butler nu apuca sa faca mare lucru in film. Pot spune chiar ca, in ciuda incasarilor, Gamer a fost o alegere proasta pentru cariera lui Butler. Gladiator high-tech sau Rambo digital, Gerard Butler este puternic, obsesiv si insuficient exploatat in acest rol.
Ca sa il acompanieze pe Gerard Butler in distributia Gamer au fost alesi Chris Ludacris Bridges, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick si Amber Valletta. Pe Amber Valletta, sotia lui Kable in Gamer, o stiti din Transporter 2 si Hitch.
Ce spun criticii despre Gamer?
In general, review-urile criticilor de film si jurnalistilor de specialitate pentru Gamer au fost defavorabile. Una dintre cele mai negative cronici pe care am citit-o pentru Gamer a fost cea a fost cea a lui Jeannette Catsoulis de la New York Times care a descris Gamer ca fiind (pastrez limba engleza pentru a conserva intelesul expresiei): "a futuristic vomitorium of bosoms and bullets".
James Berardinelli de la ReelViews se intreaba daca Gamer ar avea sansa sa fie un joc video bun, caci a esuat lamentabil in a fi un film bun. Pe aceeasi tema vorbeste si Rob Nelson in Variety, considerand ca Gamer nu are interactivitatea unui joc, dar nici ceea ce ii trebuie pentru a fi un film de actiune reusit. Owen Gleiberman de la Entertainment Weekly este concis, afirmand ca Gamer este genul de film care iti induce dureri de cap fara a-ti oferi mai apoi un motiv pentru care sa le fi suportat.
Verdictul Raluk.ro
In concluzie, daca va plac filmele de actiune si jocurile video, aveti sanse sa gasiti o minima placere in respectivele scene imitatie ale lui Gamer. Totusi, mentionez ca acestea sunt mult mai putine decat cele la care ne-am fi asteptat dupa urmarirea trailerului. Mai departe de asta, avem parte de scene la limita scarbosului si bolnaviciosului menite sa ilustreze absorbtia societatii de catre realitatea virtuala. Desi veti gasi cateva idei inteligente pierdute printre randuri, cred sincer ca actiunea cliseica tip Rambo va va face usor sa simtiti ca nu a meritat migrena tot deranjul de a viziona Gamer.
CoolRank
– atmosfera & entertainment: 5/10
– regie: 6/10
– actori: 6/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 5/10
Nota IMDB: 6.1/10
Articol publicat pe Raluk.ro.